Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 3, 2021

23 maj 2021

Bästa medlemmar!

Nog ljusnar det i rymden den klara. Och allt vad hjärtat i vinter drömt, om vänt och vårligt och varmt och ömt, det vaknar upp till en verklighet så vid och blå och ljus.

Så skrev Wilhelm Petersson-Berger redan 1892 och jag törs påstå att det gäller ännu i dag.  Östhammars litteraturförening har slickat sina sår och väntat på både lövsprickning och bladvändning, och nu har vi väntat länge nog. Eller? Vi hoppas i alla fall det. Styrelsen har spänt bågen och siktar mot att kunna genomföra ett varierat program i höst.

Vi börjar i musikens tecken på Societetshuset Källör söndag den 15 augusti kl 15 med Afternoon Tea och besök av författaren Elsie Johansson och kompositören och musikern Daniel Östersjö. Förra året släppte Daniel Östersjö albumet Fönsterspringan – Daniel Östersjö sjunger Elsie Johansson. Albumet är baserat på Elsie Johanssons dikter, de flesta skrivna under en problemfylld tid i hennes liv på 1970- och 1980-talen. Tonsättningarna rymmer även tre helt nya texter, som är tidigare opublicerade och skrivna speciellt för albumet. Elsie Johansson, aktuell med boken Bladet från munnen, medverkar tillsammans med Daniel Östersjö på Källör och läser dikterna.  Notera i kalendern! Prisuppgifter och hur man anmäler sig går inom kort att läsa på Östhammars litteraturförenings hemsida www.ordfestivalen.se. Observera datum som ändrats jämfört med ursprunglig plan, och att begränsat antal platser gäller.

Fredag 10 september kl 18 är det äntligen dags för medlemsfest, på Societetshuset Källör. En tvårättersmiddag ingår, liksom musikunderhållning, lättsam tävling för den som vill och ett poetiskt uppträdande.  Tillställningen riktar sig enbart till medlemmar. Begränsat antal platser. För anmälan och pris se ovan.

Pilsnerpoesi för hela slanten blir det på Restaurang Glenn Miller, onsdag den 13 oktober kl 18. Redan nu är det klart med flera poeter: Annika Strand från Stockholm, Anita Westin från Rättvik och Magnus Dahlerus från Uppsala.

Lördag 16 oktober kl 12-17 är det dags för Östhammars ordfestival, på Kulturhuset Storbrunn. Årets huvudtema är HEM, som också var temat ifjol då vi tvingades stanna hemma av kända skäl och Ordfestivalens ställdes in. Vi upptäcker hemmet på nytt i år är planen. Vi har också tillåtit oss ett undertema: SKOGEN. Bland årets författare finns David Thurfjell, aktuell med Granskogsfolk. Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land och medlemstalen i de religiösa församlingarna sjunker. Samtidigt söker sig många svenskar ut i naturen. Vad är det vi söker ute i skog och mark?

En annan författare som medverkar är Axel Lindén, som skrev den omtalade Fårdagboken för några år sedan och nu är aktuell med boken Tillstånd. Axel Lindén är en motvillig skogsägare och slitet med motorsågen är för honom ett sätt att hantera sakernas tillstånd – på jorden och privat.

Hemmet har en annan betydelse för Johan Gustafsson, som i år kommit ut med boken Ett fängelse utan murar. Johan Gustafsson från Värnamo var på MC-resa i Afrika i slutet av 2011, kidnappades i Timbuktu och hölls fången hos al-Quaida i över fem år. Malis öken var Johan Gustafssons hem under denna tid samtidigt som han inte visste om han någonsin skulle få återse sin familj hemma i Sverige. Vi är mycket glada att han kommer till oss i Östhammar för att berätta om sina upplevelser.

På Ordfestivalen medverkar också Karin Valtersson, debuterande författare med rötterna i Gimo. Numera bor hon i Surrey i södra England med man och två barn, och hon har skrivit den psykologiska thrillern Angelika. Debutboken handlar om en kvinna som plötsligt försvinner från sin man och deras lilla dotter och deras hem i England. Hennes syster – som hon inte har så bra relation med – lämnar Sverige för att försöka lista ut vad som hänt. Ytterligare författarnamn är på gång, men det återkommer vi om.

Under Östhammars ordfestival på Storbrunn kommer också vinnarna i en novelltävling som riktar sig till gymnasieelever och SFI-elever att tillkännages och de vinnande bidragen att läsas upp. Temat för tävlingen är HEM. När det gäller undertemat kommer Östhammars konstnärsförening att delta med en utställning i oktober på Storbrunn, på temat SKOGEN.

Nomineringar till årets ordpristagare kan lämnas senast 30 september via kontakt@ordfestivalen.se. Om allt vill sig väl kan vi i år utse två ordpristagare, ifjol blev det ju ingen alls eftersom Ordfestivalen ställdes in. Ordpris ska enligt stadgarna tilldelas enskild person eller grupp gärna bosatt eller sommarboende i Östhammars kommun, förening/organisation med säte i Östhammars kommun. Ordpristagaren ska ”med särskild entusiasm och energi ha medverkat till eller stimulerat andra till spridandet och brukandet av det skrivna, lästa, talade eller sjungna ordet”.

Så ser landet ut. Har du inte betalt medlemsavgiften är det hög tid nu. Fjolårets betalning gäller även 2021 enligt årsmötesbeslut, så för de flesta som varit med ett tag är det en icke-fråga. Annars gäller: Swish 123 230 08 53, Bankgiro 5424 9941 (observera att det tidigare plusgiro-kontot är stängt)

Medlemsavgiften är oförändrad, 150 kr för enskilt medlemskap och 250 kr för familjemedlemskap.

Ha en fortsatt ljus och skön vår!

Josef Nylén, ordförande