Ordfestivalen

Festivaldags den 15 oktober

Redan nu har fem aktuella författare tackat ja till att medverka på Östhammars Ordfestival 2022. Det är Elin Cullhed, Jesper Högström, Jens Liljestrand, Lina Nordquist och Helena Thorfinn.

De kommer berätta om nya böcker och sin skrivargärning. Som vanligt blir det också plats för frågor från dig. Vi möts på Storbrunn i Östhammar, mer info om biljettsläpp kommer.

TRÅDAR är temat för årets festival. Detta kommer även bli temat för  novelltävlingen som i år liksom förra året riktar sig till kommunens ungdomar. Här kan du läsa mer om novelltävlingen.

Ordfestivalen 2022 – medverkande författare

Elin Cullhed, foto Sofia Runarsdotter

Elin Cullhed är aktuell med boken Eufori. En roman om Sylvia Plath. Det är en litterär fantasi över Sylvia Plaths sista levnadsår. Eufori fick Augustpriset 2021 i klassen Årets svenska skönlitterära bok.

Elin Cullhed debuterade 2016 med boken Gudarna, en roman för unga vuxna. Hon är journalist, bosatt i Uppsala och arbetar för närvarande som huvudlärare på Skrivarakademin. Eufori är utgiven på förlaget Wahlström & Widstrand 2021.

Jesper Högström. Foto Weyler förlag.

Jesper Högströms senaste bok Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen, Weyler förlag, speglar Tora Dahls kamp för att erövra en författarröst i skuggan av samtida, manliga författare. Boken bygger på Tora Dahls dagböcker. Det framgår att vägen till den folkkära romansviten om Gunborg inte var spikrak.

Jesper Högström är författare, litteraturkritiker och översättare. Han debuterade 2004 med romanen Den andra stranden och har sedan dess givit ut sex böcker.

Jens Liljestrand. Foto: Fredrik Hjerling.

Jens Liljestrand är författaren bakom Mannen i skogen, en biografi om Vilhelm Moberg (2018, Albert Bonniers förlag). Hans senaste bok  Även om allt tar slut kom ut 2021 och är en roman i en helt annan genre; en dystopisk skildring av hur klimatförändringarna kan komma att påverka vårt dagliga liv och riva samhällsväven i trasor.

Jens Liljestrand är författare, litteraturvetare och journalist. Han debuterade som författare 2003 med reportageboken Made in Pride.

Lina Nordquist. Foto Emily Dahl.

Uppsalabon Lina Nordquist debuterade i fjol med Dit du går, följer jag, Romanus & Sellings. Det är en historisk roman som handlar om Unni, Armod och lille Roar. De flyr vid förra sekelskiftet från Norge för att finna ett nytt hem i Hälsingland. Boken arbetar med flera angelägna teman och spinner trådar mellan dåtid och nutid.

En ny bok av Lina Nordquist, Livet innan du dör, kommer att ges ut den 5 oktober 2022.

Lina Nordquist är diabetesforskare, men tjänstgör för närvarande som riksdagsledamot.

Helena Thorfinn. Foto: Magdalena Vogt.

Helena Thorfinn, journalist och biståndsarbetare, hämtar stoff till sitt författarskap från utlandsstationeringar. Den senaste romanen, I munkens skugga, Norstedts 2021, utspelar sig i Myanmar där Helena var bosatt under en period då militärdiktaturen tillfälligt öppnade sig för omvärlden.

Bangladesh där Helena var bosatt 2005-2008 är hemvist för debutromanen Innan floden tar oss (2012), med uppföljaren Den som går på tigerstigar (2017).