Hoppa till innehåll

Ordfestivalen

Det är långt kvar till Ordfestivalen 2024. Men redan nu kan vi berätta att det är klart med årets samtliga författare: LINA WOLFF, ANNA-KARIN PALM, HENRIK BERGGREN och LENA ANDERSSON.

Klart är också att vi även detta år kommer att genomföra en novelltävling och dela ut ett Ordpris. Mer information om programmet och om biljettförsäljning kommer senare.

Tills vidare kan du läsa om årets författare och låna eller köpa deras böcker så att du är påläst och redo inför höstens stora litteraturfestival i Östhammar på Storbrunn den 19 oktober.

Lina Wollf, foto Gustav Bergman

Författaren och översättaren LINA WOLFF debuterade 2009 med novellsamlingen Många människor dör som du. Hennes böcker har  belönats med Tidningen Vi:s litteraturpris (Bret Easton Ellis och de andra hundarna) och Augustpriset (De polyglotta älskarna). Den sistnämnda har översatt till minst 17 olika språk. Linas senaste bok heter Djävulsgreppet och utkom 2022 på Albert Bonniers förlag. Boken ha fått fina recensioner och berör misogyni. Den kvinnliga huvudpersonen kommer, precis som författaren från skånska Hörby, båda har under en period bott i, eller bor i, Florens.

Anna-Karin Palm, foto Moa Carlberg

Den nyblivna akademiledamoten ANNA-KARIN PALM slog igenom med romanen Målarens döttrar 1997, och har på senare år kommit ut med en mycket prisad biografi om Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse, där hon en gång för alla gör upp med bilden av Lagerlöf som oförarglig sagotant, samt med boken Jag skriver över ditt ansikte som skildrar författarens mor och hennes insjuknande i Alzheimers sjukdom (Albert Bonniers förlag). SvD:s recensent kallar boken ”Hoppfull och ömsint”.

Henrik Berggrenm, foto Göran Segeholm

HENRIK BERGGREN är journalist, författare och historiker med ett förflutet som kulturchef på DN där han även varit ledarskribent. År 2010 publicerade han en uppmärksammad biografi över Olof Palme. Berggrens böcker behandlar framför allt historiska, idéhistoriska och samhälleliga frågor. Han är aktuell med Landet utanför: Sverige och kriget, en uppmärksammad bokserie i tre delar om Sverige under andra världskriget (Norstedts). Aftonbladets kritiker kallar den tredje och avslutande boken om perioden 1943-1945 för ”en pärla”.

Lena Andersson, foto Polaris

LENA ANDERSSON är författare, journalist och kolumnist som debuterade 1999 med Var det bra så? Hon har bland annat tilldelats Augustpriset 2013 för Egenmäktigt förfarande. 2023 kom hennes senaste bok, Studie i mänskligt beteende (Polaris). Den utforskar mänskliga relationer, kärlek och uthållighet. Romanen har tagits emot väl av kritikerna. DN:s recensent skriver bland annat att Lena Andersson är ”extremt rolig” och att ”här når hennes komik nya nivåer”.