Ordfestivalen

Ordfestivalen 2023

Ordfestivalen den 14 oktober på Storbrunn närmar sig med stormsteg och höstens upplaga blir något alldeles extra! Det tror i alla fall vi i festivalgruppen. Fem intressanta och aktuella författare har tackat ja till att vara med på årets festival.  Här är de: 

Medverkande författare

Kjell Westö, foto Thron Ullberg

Kjell Westö är en av Finlands främsta samtida författare. Mest känd är han för sina romaner, men han har även skrivit noveller, poesi, essäer och krönikor. Första romanen Drakarna över Helsingfors (1996) vann stor uppskattning. Sedan dess har läsekretsen vuxit stadigt. Hägring 38 fick Nordiska rådets litteraturpris 2014 och efterföljande romaner Den svavelgula himlen (2017) och Tritonus (2020) möttes både av fina recensioner.

En ny roman  Skymning 41, med undertiteln Roman från en krigstid kommer efter sommaren ut på Albert Bonniers förlag. Vi får säkert veta mer om den på Ordfestivalen!

Mimmi Jensen Gellerhed. Foto Märta Thisner.

Mimmi Jensen Gellerhed fick Borås Tidnings debutantpris för romanen Vaken som kom ut på Albert Bonniers förlag 2022. Boken, med den i omgivningens ögon obehagliga, men också spännande karaktären Tess i huvudrollen, har fått mycket fina recensioner.

En typisk hemvändarroman som visar sig strida mot alla förväntningar” skriver DN och i Aftonbladet beskrivs boken som en ”språkligt skoningslös debut som ger iskalla ilningar”. 

Nina Hemmingsson. Foto Anna Drvnik.

Nina Hemmingsson är mest känd som serietecknare och ligger bakom en rad skämt- och satirserier. Tre seriealbum har det också blivit och Nina har både fått Karin Boyes litterära pris samt Mare Kandre priset. 

Rum utan titel är namnet på Ninas debutroman, utgiven 2022 av förlaget Kauniz-Olsson. Den handlar om konstnären Eva som gör allt för att relationen med Karl ska fungera. Ensamhet, tvåsamhet och främlingskap belyses i boken som fått mycket fina recensioner.

Patrik Svensson. Foto Emil Malmborg.

Patrik Svensson blev känd för en bred allmänhet med Augustprisvinnande Ålevangeliet. I hans senaste bok, Den lodande människan utgiven av Albert Bonniers förlag, är det människans relation till havet som står i centrum. Enligt Expressen är det ”en bok om förundran – av någon som förundras över världen, för alla som också vill förundras”.

Nyfiket utforskar Patrik hur människan lärde sig navigera, hur Stilla havets öar en gång kan ha befolkats och hur vår tids undervattensfarkoster söker sig mot havets allra största djupområden. Med mera.

Sara Gordan. Foto Sara Mac Key.

Sara Gordans senaste roman Natten har både fått Svenska Dagbladets och tidningen Vi:s litteraturpris. Boken beskriver relationen mellan en desperat mamma och en revolterande tonårsdotter med diabetes. Enligt DN ”varken skönmålas eller överdramatiseras en situation som förefaller lika ohållbar som olöslig”.

Natten är utgiven på Albert Bonniers förlag 2022 och är Saras andra roman. Hon debuterade 2006 med prosalyrik. Sedan drygt tio år är Sara Gordan verksam som lärare vid Biskop Arnös författarskola.