Ordfestivalen

Nu siktar vi på 2023

Temat för Ordfestivalen 2022 var TRÅDAR. Fem författare medverkade och dessutom bjöd två av deltagarna i årets novelltävling på högläsning av sina tävlingsbidrag.

Vårt VARMA TACK till alla som deltog och bidrog: författare, publik, funktionärer och novellister. Ett särskilt tack till vår samarbetspart Studieförbundet Vuxenskolan och alla våra sponsorer: Lyftet Storbrunn, David Sundin AB, Forsmarks Kraftgrupp, SH Bygg, SKB, AnnonsNytt, Bilteam, Handelsbanken, ICA Östhammar, Maj-Britt Folkunger, Roslagsbröd, Östra Uppland och Österby litterära salong. Utan er, ingen festival.

Tack också till kulturförvaltningen i Östhammars kommun för hjälp och stöd. Nu pustar vi i litteraturföreningen ut och laddar om inför nästa års Ordfestival!

Förslag på teman eller författare till 2023 års Ordfestival tar vi med glädje emot via kontakt@ordfestivalen.se

Här kan du läsa vinnande bidrag i novelltävlingen.

Ordfestivalen 2022 – medverkande författare

Elin Cullhed, foto Sofia Runarsdotter

Elin Cullhed är aktuell med boken Eufori. En roman om Sylvia Plath. Det är en litterär fantasi över Sylvia Plaths sista levnadsår. Eufori fick Augustpriset 2021 i klassen Årets svenska skönlitterära bok.

Elin Cullhed debuterade 2016 med boken Gudarna, en roman för unga vuxna. Hon är journalist, bosatt i Uppsala och arbetar som huvudlärare på Skrivarakademin. Eufori är utgiven på förlaget Wahlström & Widstrand 2021.

Ia Genberg. Foto Sara Mac Key

Ia Genbergs senaste bok, Detaljerna, blev mycket omtalad och fick fina recensioner när den kom ut i början av året. Det är en kort roman med fyra porträtt, skrivna med  noggrann blick och många detaljer.

Ia Genberg är författare, journalist och sjuksköterska. Hon debuterade 2012 med boken Söta fredag och har sedan dess kommit ut med ytterligare tre böcker på Weyler förlag.

Jesper Högström. Foto Weyler förlag.

Jesper Högströms senaste bok Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen, Weyler förlag, speglar Tora Dahls kamp för att erövra en författarröst i skuggan av samtida, manliga författare. Boken bygger på Tora Dahls dagböcker. Det framgår att vägen till den folkkära romansviten om Gunborg inte var spikrak.

Jesper Högström är författare, litteraturkritiker och översättare. Han debuterade 2004 med romanen Den andra stranden och har sedan dess givit ut sex böcker.

Jens Liljestrand. Foto: Fredrik Hjerling.

Jens Liljestrand är författaren bakom Mannen i skogen, en biografi om Vilhelm Moberg (2018, Albert Bonniers förlag). Hans senaste bok Även om allt tar slut är en roman i en helt annan genre; en dystopisk skildring av hur klimatförändringarna kan komma att påverka vårt dagliga liv och riva samhällsväven i trasor.

Jens Liljestrand är författare, litteraturvetare och journalist. Han debuterade som författare 2003 med reportageboken Made in Pride.

Lina Nordquist. Foto Emily Dahl.

Uppsalabon Lina Nordquist debuterade i fjol med Dit du går, följer jag, Romanus & Sellings. Det är en historisk roman som handlar om Unni, Armod och lille Roar. De flyr vid förra sekelskiftet från Norge för att finna ett nytt hem i Hälsingland. Boken arbetar med angelägna teman och spinner trådar mellan dåtid och nutid. En ny bok av Lina Nordquist, Livet innan du dör, kommer att ges ut den 5 oktober 2022.

Lina Nordquist är diabetesforskare, men tjänstgör för närvarande som riksdagsledamot.