Ordfestivalen

Nu pustar vi ut

Ordfestivalen 2021 hade tema HEM, med undertemat SKOGEN. Vi tackar våra författare, våra poeter, vår publik, och våra sponsorer för alla fina bidrag till denna festival.

Vi vilar en stund men drar snart igång planeringen för Ordfestivalen 2022. Välkommen med tips och önskemål på teman och författare. Maila kontakt@ordfestivalen.se

Årets program och för tidigare år hittar du i högermenyn.

Ordfestivalen 2021 – medverkande författare

Foto av Anna Ehn
Anna Ehn, foto Eva Lindblad

Anna Ehn är högaktuell med boken Ormen i mig. Det är en roman om 20-åriga Majken som kämpar för att bli av med sin efterhängsna ätstörning – och hitta hem till en frisk identitet. Boken är utgiven på Annas eget förlag, Juniperus.

Anna Ehn är författare och journalist från Uppsala, med ett särskilt intresse och egna erfarenheter av ätstörning. Hennes debutroman heter Vårfrost. Läs mer hos förlaget.

Bild på Axel Lindén
Axel Linden, foto Caroline Andersson Renaud

Axel Lindén fick Aftonbladets litteraturpris 2020 för sin bok Tillstånd: Varannan gran, varannan tall och andra orimligheter. I boken reflekterar han över hur skog och människor hanteras i dagens Sverige – och känner vanmakt.

Tillstånd är utgiven på Albert Bonniers förlag som också gav ut Axels debutroman Fårdagbok (2017). Även det är en reflekterande berättelse om vägval och människans relation till djur och natur. Läs mer hos förlaget.

Bild på David Thurfjell
David Thurfjell, foto Magnus Liam Karlsson

David Thurfjell, är religionshistoriker och tecknar i  Granskogsfolk den svenska naturkärlekens historia – från förkristna föreställningar till dagens vurmande för, men också hårda exploatering av, skog och natur. David frågar sig om naturen är svenskarnas nya religiösa hemvist, och hur den i så fall blev det?

Granskogsfolk är utgiven på Norstedts förlag och skriven inom ramen för ett internationellt forskningsprojekt. Läs mer hos förlaget.

,

Foto av Johan Gustavsson
Johan Gustavsson, foto Mondial

Johan Gustafsson gav sig år 2011 ut på en motorcykelresa i Afrika. Resan ledde till att han under drygt fem år levde som fånge hos al-Quida, med ett ständigt men tynande hopp om att få återvända hem. Hur det kändes och vad som hände berättar han i sin nyutkomna bok Ett fängelse utan murar.

Boken är utgiven på Mondial förlag och ger en inifrånskildring av samvaron med människor som uppslukats av fanatiska, religiösa idéer. Läs mer hos förlaget.

Foto av Karin Valtersson
Karin Valtersson, foto Joel Nilsson.

Karin Valtersson debutroman Angelika är en berättelse om familjerelationer och vägval, paketerad som en psykologisk thriller där Mikaela söker sin syster Angelika som plötsligt försvinner från hem, man och barn i England. 

Karin kommer ursprungligen från Gimo, till vardags jobbar hon med demokrati och mänskliga rättigheter i Myanmar, för Burma Campaign i Storbritannien. Hon är numera  bosatt i Surrey i södra England. Angelika är utgiven av Polaris. Läs mer hos förlaget.