Ordfestivalen

Ordfestivalen 2023

Ordfestivalen den 14 oktober på Storbrunn närmar sig med stormsteg och höstens upplaga blir något alldeles extra! Det tror i alla fall vi i festivalgruppen. Fem intressanta och aktuella författare har tackat ja till att vara med på årets festival som har FÖRBINDELSER som tema.

Det är också temat för den utställning som pågår på Kulturhuset Storbrunn 2-31/10, i samarbete med Östhammars konstnärsförening, med målningar av Johan Holmlund.

Utöver de fem författare som medverkar i Ordfestivalen den 14/10 kommer årets Ordprisvinnare och vinnande bidrag i årets novelltävling för unga att presenteras. Här hittar du årets program i sin helhet.

BILJETTER KAN FÖRKÖPAS t.o.m 12 oktober via denna länk eller tel 070-652 22 79. 100 kr skolungdom, 250 kr medlem, 300 kr övriga.
Ev kvarvarande biljetter säljs vid entrén. + 50 kr samtliga kategorier.

ETT VARMT TACK TILL VÅRA SAMARBETSPARTER!
Forsmarks kraftgrupp, Lyftet Storbrunn, Annonsnytt, Bilteam, Handelsbanken, ICA Östhammar, Roslagsbröd, Studieförbundet Vuxenskolan.

Medverkande författare

Kjell Westö, foto Thron Ullberg

Kjell Westö är en av Finlands främsta samtida författare. Mest känd är han för sina romaner, men han har även skrivit noveller, poesi, essäer och krönikor. Första romanen Drakarna över Helsingfors (1996) vann stor uppskattning. Sedan dess har läsekretsen vuxit stadigt. Hägring 38 fick Nordiska rådets litteraturpris 2014 och efterföljande romaner Den svavelgula himlen (2017) och Tritonus (2020) möttes både av fina recensioner.

En ny roman  Skymning 41, med undertiteln Roman från en krigstid kommer efter sommaren ut på Albert Bonniers förlag. Vi får säkert veta mer om den på Ordfestivalen!

Mimmi Jensen Gellerhed. Foto Märta Thisner.

Mimmi Jensen Gellerhed debuterade 2022 med romanen Vaken, utgiven på Albert Bonniers förlag. Boken, med den i omgivningens ögon obehagliga, men också spännande karaktären Tess i huvudrollen, har fått fina recensioner och nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris och Borås tidnings debutantpris.

En typisk hemvändarroman som visar sig strida mot alla förväntningar” skriver DN och i Aftonbladet beskrivs boken som en ”språkligt skoningslös debut som ger iskalla ilningar”. 

Nina Hemmingsson. Foto Anna Drvnik.

Nina Hemmingsson är mest känd som serietecknare och ligger bakom en rad skämt- och satirserier. Tre seriealbum har det också blivit och Nina har både fått Karin Boyes litterära pris samt Mare Kandre priset. 

Rum utan titel är namnet på Ninas debutroman, utgiven 2022 av förlaget Kauniz-Olsson. Den handlar om konstnären Eva som gör allt för att relationen med Karl ska fungera. Ensamhet, tvåsamhet och främlingskap belyses i boken som fått mycket fina recensioner.

Patrik Svensson. Foto Emil Malmborg.

Patrik Svensson blev känd för en bred allmänhet med Augustprisvinnande Ålevangeliet. I hans senaste bok, Den lodande människan utgiven av Albert Bonniers förlag, är det människans relation till havet som står i centrum. Enligt Expressen är det ”en bok om förundran – av någon som förundras över världen, för alla som också vill förundras”.

Nyfiket utforskar Patrik hur människan lärde sig navigera, hur Stilla havets öar en gång kan ha befolkats och hur vår tids undervattensfarkoster söker sig mot havets allra största djupområden. Med mera.

Sara Gordan. Foto Sara Mac Key.

Sara Gordan fick Svenska Dagbladets och tidningen Vi:s litteraturpris för sin senaste roman Natten. Boken beskriver relationen mellan en desperat mamma och en revolterande tonårsdotter med diabetes. Enligt DN ”varken skönmålas eller överdramatiseras en situation som förefaller lika ohållbar som olöslig”.

Natten är utgiven på Albert Bonniers förlag 2022 och är Saras andra roman. Hon debuterade 2006 med prosalyrik. Sedan drygt tio år är Sara Gordan verksam som lärare vid Biskop Arnös författarskola.