Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 4, 2021

”Jag var allena på solig strand

vid skogens blekblå sjö,

på himlen flöt ett enda moln

och på vattnet en enda ö.

Den mogna sommarens sötma dröp

i pärlor från varje träd

och i mitt öppnade hjärta rann

en liten droppe ned.”

Edith Södergran

 

Bästa medlemmar!

Björkens löv hann börja gulna i julitorkan, men med augusti kom regnet. Och det är fortfarande sommar! Den mogna sommaren, som Edith Södergran talar om i dikten. Ni har säkert liksom jag njutit av att lyssna på flera av de författare som talat i P1:s Sommar, och ännu återstår några stycken. Journalisten Anna-Lena Laurén, bosatt i Sankt Petersburg och aktuell med Sammetsdiktaturen (sänds 12 augusti), och programledaren tillika radioprataren Hans Rosenfeldt den 21 augusti – aktuell med kriminalromanen Vargasommar.  För att nämna ett par.  Men innan sommaren nått så långt har ”höstens” program för Östhammars litteraturförening dragit igång!

Vi börjar som tidigare nämnts i musikens tecken på Societetshuset Källör söndag den 15 augusti kl 15 med Afternoon Tea och besök av författaren Elsie Johansson och kompositören och musikern Daniel Östersjö. Förra året släppte Daniel Östersjö albumet Fönsterspringan – Daniel Östersjö sjunger Elsie Johansson. Albumet är baserat på Elsie Johanssons dikter, de flesta skrivna under en problemfylld tid i hennes liv på 1970- och 1980-talen.

Tonsättningarna rymmer även tre helt nya texter, som är tidigare opublicerade och skrivna speciellt för albumet. Elsie Johansson, aktuell med boken Bladet från munnen, medverkar tillsammans med Daniel Östersjö på Källör och läser dikterna.  Notera i kalendern! Pris och hur man anmäler sig ser du via litteraturförenings hemsida www.ordfestivalen.se.  Redan nu har vi cirka 30 anmälda, så skynda om du vill vara säker på att få en plats. Kom ihåg att hålla avstånd och endast delta om du är frisk och symptomfri, corona finns fortfarande i samhället och vaccination ger inget 100-procentigt skydd. Vi har också åtgärder på plats förstås.

Fredag 10 september kl 18 är det dags för medlemsfest, på Societetshuset Källör. En tvårättersmiddag ingår, liksom musikunderhållning, lättsam tävling för den som vill och ett poetiskt uppträdande. med Alma Kirlic  Tillställningen riktar sig enbart till medlemmar. Begränsat antal platser och åtgärder på plats. För anmälan och pris m.m, se ovan.

Pilsnerpoesi på Restaurang Glenn Miller, onsdag den 13 oktober kl 18. Redan nu är det klart med några poeter: Annika Strand från Stockholm, Anita Westin från Rättvik och Magnus Dahlerus från Uppsala. Dessutom medverkar Jörgen Anderstid på luta – kan bli en riktigt trevlig och minnesvärd kväll. Boka bord via Glenn Miller på 073-036 64 11 (brukar vara god mat kött/fisk/veg till rimligt pris).

Lördag 16 oktober kl 12-17 är det dags för Östhammars ordfestival, på Kulturhuset Storbrunn. Årets huvudtema är HEM, som också var temat ifjol då vi tvingades stanna hemma av kända skäl och Ordfestivalens ställdes in. Vi har också tillåtit oss ett undertema: SKOGEN. Bland årets författare finns David Thurfjell, aktuell med Granskogsfolk. Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land och medlemstalen i de religiösa församlingarna sjunker. Samtidigt söker sig många svenskar ut i naturen. Vad är det vi söker ute i skog och mark? En annan författare som medverkar är Axel Lindén, som skrev den omtalade Fårdagboken för några år sedan och nu är aktuell med boken Tillstånd. Axel Lindén är en motvillig skogsägare och slitet med motorsågen är för honom ett sätt att hantera sakernas tillstånd – på jorden och privat.

Hemmet har en annan betydelse för Johan Gustafsson, som i år kommit ut med boken Ett fängelse utan murar. Johan Gustafsson från Värnamo var på MC-resa i Afrika i slutet av 2011, kidnappades i Timbuktu och hölls fången hos al-Quaida i över fem år. Malis öken var Johan Gustafssons hem under denna tid samtidigt som han inte visste om han någonsin skulle få återse sin familj hemma i Sverige.

På Ordfestivalen medverkar också Karin Valtersson, debuterande författare med rötterna i Gimo. Numera bor hon i Surrey i södra England med man och två barn, och hon har skrivit den psykologiska thrillern Angelika. Debutboken handlar om en kvinna som plötsligt försvinner från sin man och deras lilla dotter och deras hem i England. Hennes syster – som hon inte har så bra relation med – lämnar Sverige för att försöka lista ut vad som hänt.

Deltar gör också Uppsalabon, journalisten och författaren Anna Ehn, aktuell nu i augusti med boken Ormen i mig. Bok om en ung kvinnas kamp för att bli fri från ätstörningens mönster, och kliva ut i livet som frisk, har fått fina omdömen. ”Gripande läsning som belyser en sjukdom som ofta är svår för en utomstående att förstå” skrev UNT:s Lina Österman i en recension nyligen. Och vidare ”Hur ska man skriva om ätstörning och den svåra vägen ur det så att det blir begripligt? Jo, precis just som Anna Ehn gör, i till synes aningslös dagboksform, rakt upp och ner, dag efter dag mellan hopp och förtvivlan.”  Läs gärna författarnas böcker inför Ordfestivalen om du har möjlighet, och skriv upp frågor som kan dyka upp under läsningen. Chans finns som vanligt för publiken att ställa frågor till författarna när de är på plats.

Under Östhammars ordfestival på Storbrunn kommer också vinnarna i en novelltävling som riktar sig till gymnasieelever och SFI-elever att tillkännages och de vinnande bidragen att läsas upp. Temat för tävlingen är HEM. När det gäller undertemat kommer Östhammars konstnärsförening att delta med en utställning i oktober på Storbrunn, på temat SKOGEN.

Nomineringar till årets ordpristagare kan lämnas senast 30 september via kontakt@ordfestivalen.se. Ordpris ska enligt stadgarna tilldelas enskild person eller grupp gärna bosatt eller sommarboende i Östhammars kommun, förening/organisation med säte i Östhammars kommun. Ordpristagaren ska ”med särskild entusiasm och energi ha medverkat till eller stimulerat andra till spridandet och brukandet av det skrivna, lästa, talade eller sjungna ordet”.

Har du inte betalt medlemsavgiften är det hög tid nu. Fjolårets betalning gäller även 2021 enligt årsmötesbeslut, så för de flesta som varit med ett tag är det en icke-fråga. Annars gäller: Swish 123 230 08 53, Bankgiro 5424 9941 (observera att det tidigare plusgiro-kontot är stängt)

Medlemsavgiften är oförändrad, 150 kr för enskilt medlemskap och 250 kr för familjemedlemskap.

Augustihälsningar,

Josef Nylén, ordförande