Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 5, 2021

” I tysta mörka natten

flyger jag med dig

ut genom fönsterspringan

svävar jag med dig

högt ovan Gråtgrändernas rännilar

och Sorggatans flor.

Länkad vid din handlov

cirklar jag med dig

varv efter varv

ovanför det dånande

hånande vimlet

på Ensamhetens torg.”

Elsie Johansson

Bästa medlemmar!

Höstens program är igång, och textraderna ovan minns nog några av er på Societetshuset Källör den 15 augusti. Det blev en mycket stämningsfull och fin eftermiddag, och vi hade inte kunnat ta in fler än de personer som föranmält sig. Om någon missade Elsie Johansson och Daniel Östersjö kommer de till Östhammars stadsbibliotek den 27 oktober, kika på bibliotekets hemsida för aktuell information.

Jag vill med detta brev särskilt flagga för två saker:

Fredag 10 september kl 18 är det äntligen dags för medlemsfest, på Societetshuset Källör. Glada återseenden hoppas vi att det ska bli på denna fest för litteraturföreningens medlemmar. Tidigare ordprismottagaren Torbjörn Forsman står för kvällens musikunderhållning.

På menyn står tilltugg/förrätt, paj, sallad, kaffe och kaka. Alkoholfri måltidsdryck ingår, vin eller öl kan köpas till självkostnadspris. Vi startar med ett bokquiz och välkomnar så småningom Alma Kirlic på scenen runt kl 20.

Alma Kirlic är dramatiker, skribent och spoken word-poet – med flera medaljer från poetry slam-SM. Läs mer på hennes webbplats. Tillställningen riktar sig enbart till medlemmar och begränsat antal platser gäller. Välkommen om du är frisk och symptomfri.  Läs mer på litteraturföreningens webbplats. Du kan anmäla dig via denna länk eller med sms till 070-652 22 79 (My Laurell).

Ordfestivalen sker på Storbrunn den 16 oktober kl 12-17, och det är nu fritt fram att anmäla sig. Begränsat antal platser gäller, utifrån aktuella restriktioner. Läs mer på litteraturföreningens webbplats. Du kan anmäla dig via denna länk eller med sms till 070-652 22 79 (My Laurell).

Programmet för Ordfestivalen har nämnts tidigare och inom kort kommer de exakta tiderna att presenteras. Redan nu kan sägas att lördagen inleds med att juryn presenterar vinnarna i novelltävlingen som riktar sig till gymnasieelever och till SFI-elever. Därefter kommer på scenen i tur och ordning: Karin Waltersson, Axel Lindén, David Thurfjell, Anna Ehn och Johan Gustafsson. Ordfestivalen avslutas med att Ordpriset delas ut – vem eller vilka som får priset beror på vilka nomineringar som styrelsen får in. Nomineringar till årets ordpristagare kan lämnas senast 30 september via kontakt@ordfestivalen.se.

Eva Akne från Östhammars konstnärsförening deltar med en utställning i oktober på Storbrunn, 2-28 oktober. Tema: Skogen är mitt hem. Läs mer på hennes hemsida. Utställningen är öppen på bibliotekets öppettider. Vernissage lördag 2 oktober kl 11-15.

Regniga sensommarhälsningar,

Josef Nylén, ordförande