Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 6, 2021

Bästa medlemmar!

Ordfestivalen 2021 är historia och vi blickar snart fram mot nya evenemang.  Men innan vi gör det vill vi i styrelsen gärna höra hur du som besökte Ordfestivalen i oktober upplevde den. Var det något du saknade eller hade du velat se ett annat upplägg? Vad var bäst/minst bäst? Vi tar gärna emot förslag och idéer. Skriv till kontakt@ordfestivalen.se  och delge oss dina tankar om allt från pilsnerpoesi och konstutställning till författarsamtal, novelltävling och praktiska arrangemang på Storbrunn.

Vi vill också flagga för att det behövs fler personer som engagerar sig aktivt i föreningen inför nästa år, både i styrelsen och i arbetsgruppen för Ordfestivalen. Skriv gärna en rad till adress ovan om du tycker att det vore kul – det är mycket välkommet. 

På Ordfestivalen tillkännagavs inte bara årets ordpristagare utan också Östhammars litteraturförenings första hedersledamot: Gerd Vading som var en stark kraft i samband med Ordfestivalens tillkomst för över 15 år sedan och även har varit mycket drivande i föreningen genom åren, och är så än i dag.  Den 23 januari kl 13-15 planerar Gerd Vading att hålla i en workshop i haikudiktning vid Vuxenskolan i Östhammar i föreningens regi. Så här beskriver Gerd Vading evenemanget: ”Haiku är en ultrakort japansk diktform, som fångar ögonblicket – påminner om japanska tuschteckningar, som med tre till fyra penseldrag lyckas få fram en bild som andas och lever. Vi går igenom kriterierna för en haiku och analyserar några kända haikun om de stämmer med kriterierna samt försöker oss på att skriva en egen”.  Det finns några platser kvar, skriv till gerd.vading@gmail.com  om du är intresserad. 

Den 21 mars infaller Unescos Världspoesidag, även kallad Internationella poesidagen. Dagen instiftades 1999 för att hjälpa Unescos medlemsländer att stärka muntliga berättartraditioner, att synliggöra samtida poesi och öka kontakterna mellan poesi och andra konstarter. Hur och när världspoesidagen kommer att uppmärksammas i Östhammars litteraturförening är inte bestämt ännu, men skriv gärna upp datumet och intilliggande helg i din kalender.  

Författarbesök eller novellafton har vi i styrelsen talat om inför våren. Planering pågår som bäst och vi återkommer när läget klarnat. I april är det dags för ”Bokens dag”, närmare bestämt lördag 23 april. Det är också ett datum att notera. 

I övrigt hoppas vi i styrelsen att du har mycket spännande och intressant läsning framför dig, och att du hör av dig med dina bästa tips och önskemål om författarbesök och andra tänkbara aktiviteter i föreningens regi!

Höstsvala hälsningar,

Josef Nylén, ordförande

Ps. Vill du redan nu betala medlemsavgiften för 2022 är det fritt fram: Swish 123 230 08 53, Bankgiro 5424 9941 (observera att det tidigare plusgiro-kontot är stängt). Medlemsavgiften är oförändrad, 150 kr för enskilt medlemskap och 250 kr för familjemedlemskap.  Ds.