Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 1, 2022

Bästa medlemmar!

Tiden går fort när man har roligt, och ibland går den fort ändå. Vi har ramlat in i 2022 och Östhammars litteraturförening har en spännande vår att se fram emot.

Tisdag 8 mars kl 19 är du välkommen till Östhammars litteraturförenings årsmöte i Equmeniakyrkan. Det blir årsmötesförhandlingar, men också fika och andlig spis: Dag Thelander, Ordpristagare, författare, dramatiker samt konstnärlig ledare för teater Östfronten kommer att vara med oss denna kväll och berätta om sitt skapande. Vi i styrelsen ser fram emot detta, och att få träffa många medlemmar! Aktuella handlingar och beslutsunderlag till mötet kommer i god tid att publiceras via medlemsbrev men också på hemsidan, www.ordfestivalen.se.

Måndag 21 mars infaller Internationella poesidagen. Det är nu klart att vi får författaren, poeten tillika journalisten och debattören Jonas Gren till Östhammar och Societetshuset Källör på sagda datum, det vill säga 21 mars kl 19.

Jonas Gren, född 1981, är författare och poet bosatt i Uppsala sedan 2020. Han debuterade våren 2014 med diktsamlingen Lantmäteriet. Jonas Grens andra diktsamling, Antropocen, är en poetisk rapport från människans tid på jorden. Han har även skrivit Dälden, där de blommar.

Förutom att skriva poesi medverkar Jonas Gren som skribent i bland annat Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad, Dagens Nyheter, 20TAL och Klimatmagasinet Effekt. Han har arbetat för Riksteatern med föreställningen Nationalparken. Han har också gett ut Överallt ska jag vara i centrum på Non Förlag.

Missa inte! Anmälan via detta webbformulär eller till 070-652 22 79 (sms eller tel)

Lördag 23 april är också ett datum att notera. Då infaller världsbokdagen, och det blir en lokal författarmässa på Kulturhuset Storbrunn samt en föreläsning om kreativt skrivande. Bakom arrangemanget står kulturförvaltningen i Östhammars kommun, och Östhammars litteraturförening är tillfrågat om att vara med också på ett hörn. Mer information kommer. 

Vad mer finns att säga? Det blev visst ännu en vinter att kura ihop sig under en varm filt med goda böcker istället för att vara ute och socialisera. Vaccin i all ära, men ibland är det också klokt att isolera sig en aning och då får man försöka att göra det bästa av det. På mitt nattduksbord och på golvet bredvid ligger just nu så många böcker att jag inte ens vill räkna dem. Men läsa dem, javisst!

Onåd av J.M. Coetzee plöjer jag just nu. Svart krabba av Jerker Virdborg läste jag precis om efter 20 år, finns även på Sveriges Radio som följetong. Alex Schulmans Överlevarna också att rekommendera, liksom serieromanen När vi var samer av Mats Jonsson.

För den som vill läsa om manlighet kan jag tipsa om Brev till mannen av Bianca Kronlöf.  Eller Shuggie Bain av Douglas Stuart, obehagligt bra. De unga vi dödar av Eija Hetekivi Olsson väntar på sin tur, liksom Familjelexikon av Natalia Ginzburg och Löpa varg av Kerstin Ekman. Och det tar inte slut där! Hur mycket man än läser finns det alltid författare, böcker och världar kvar att upptäcka. Skrivkonsten är svårslagen. Men vad vore väl författarna utan sina läsare? Leve läsekonsten – den ska inte underskattas!

Avslutningsvis kan vi nämna att planeringen inför 2022 års Ordfestival är igång. Lördag 15 oktober är Storbrunn bokat, och vi har redan klart med ett par aktuella och spännande författare. Men mer om det senare. Roligt blir det. Vill du vara med och hjälpa till med planeringen är det bara att du hör av dig till oss i styrelsen.

Småkyliga januarihälsningar,

Josef Nylén, ordförande

Ps. Hög tid att betala medlemsavgiften för 2022 om du inte gjort det redan: Swish 123 230 08 53, Bankgiro 5424 9941 (observera att det tidigare plusgiro-kontot är stängt).
Medlemsavgiften är oförändrad, 150 kr för enskilt medlemskap och 250 kr för familjemedlemskap.  Ds