Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 4, 2022

Bästa medlemmar!

April har svängt från vintrigt bister till ljuvligt vårlig. Fågelsången konkurrerar lätt ut ljudboken på kvällspromenaden, trots att det är en roman från en av de kommande författarna till Ordfestivalen som jag just nu har i lurarna.

Men innan jag tar upp Ordfestivaltråden igen, vill jag påminna om en annan begivenhet som ni inte bör missa. Östhammars kommuns kulturförvaltning har tagit initiativ till en bokmässa på Kulturhuset Storbrunn, lördag den 23 april kl 10-16. Även Östhammars litteraturförening har varit med på ett hörn i planeringen och givetvis är vi på plats vid ett sådant här evenemang!

De första timmarna kan man mingla och köpa böcker av mässdeltagarna. De lokala författarna Maj-Britt Wiggh, Ola F Nilsson, Anna E Wahlgren och Maria Arvidson kommer att berätta om sitt skrivande på eftermiddagen. Dagen avslutas med inspirationsföreläsning om kreativt skrivande, med Peter Nyberg från Jönköping. Mer om programmet finns att läsa på https://www.roslagen.se/bokmassa-i-osthammar. Plats (utan kostnad) kan bokas via storbrunnbiljetter@osthammar.se eller genom att ringa 0173-863 00.

Nu till det som många av er sett fram emot: avslöjandet av höstens författare till Ordfestivalen 2022! Vi har fått klart med fem mycket intressanta och aktuella författare som kommer att delta på Storbrunn lördag 15 oktober. Dessa är Elin Cullhed, Jens Liljestrand, Lina Nordquist, Jesper Högström och Helena Thorfinn.

Ni känner säkert till flera av författarna, men en kort presentation är de ändå värda här: Uppsalaförfattaren Elin Cullhed debuterade med Gudarna 2016 och vann Augustpriset 2021 för boken Eufori som är en ”litterär fantasi” över Sylvia Plaths sista levnadsår.  Jens Liljestrand är aktuell med Även om allt tar slut, en roman om klimatförändringarna och livet som samtidigt måste pågå ungefär som vanligt. Bland Liljestrands tidigare böcker märks Mannen i skogen, en biografi om Vilhelm Moberg.  Uppsalabon Lina Nordquist debuterade i fjol med Dit du går, följer jag. Romanen handlar om Unni, Armod och lille Roar som vid sekelskiftet 1900 flyr från Norge för att finna ett nytt hem i Hälsingland, där de slår de sig ner i ett ödetorp i skogen. Jesper Högström debuterade 2004 med romanen Den andra stranden. Sedan dess har han gett ut flera böcker – bland annat en biografi om Hjalmar Söderberg. Hans senaste bok heter Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen.

Sist men inte minst ha vi författaren Helena Thorfinn med en bakgrund som journalist, biståndsarbetare och antropolog. I Bangladesh har hon hämtat intryck och inspiration till sina två romaner Innan floden tar oss (2012) och Den som går på tigerstigar (2017), och hon har under flera år även varit bosatt i  Myanmar. Den vistelsen gav upphov till hennes senaste roman, I munkens skugga, som via en fiktiv berättelse speglar tiden då Aung San Suu Kyi valts som ledare och militärdiktaturen Myanmar tillfälligt öppnade sig för omvärlden.

Temat då? Man kan förstås tänka sig flera beröringspunkter mellan dessa författare. Styrelsen har dock fastnat för Trådar som i våra ögon på olika sätt speglar de aktuella författarna och deras skrivande. Vilka trådar författarna själva tar upp får vi se och höra på Ordfestivalen den 15 oktober. Biljetter släpps senare. Väl mött!

Vårhälsningar

Josef Nylén, ordförande