Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 5 2022

Bästa medlemmar!

Samtidigt som kriget rasar i Ukraina pågår vardagen här hemma. Syrenen blommar. Gräsmattan skulle behöva klippas. Även om hösten känns oändligt långt borta, finns Ordfestivalen som ett löfte vid horisonten.  Dessutom har vi annat att se fram emot i höst.

Östhammars mest kända författare, Jan Guillou, berättar den 8 september om sin nya bok ”Den som dödade helvetets änglar”.  Boken inleder en ny serie med två välbekanta romankaraktärer: Carl Hamilton och Erik Ponti. Platsen för Guillou-aftonen är Societetshuset i Öregrund, start kl 18.30. Entré 100 kronor inklusive fika. Biljetter går att köpa via kontakt@ordfestivalen.se eller sms till 0706522279  Kontorshuset kommer även att vara på plats och sälja Guillous böcker.  Skriv in datumet i kalendern och boka biljetter om du vill vara säker på att få plats.

Planeringen inför Ordfestivalen i oktober fortgår. Temat i år är Trådar. Från Östhammars konstnärsförening deltar textilkonstnären Eva Douhan Lundkvist med utställning på Storbrunn hela oktober. ”Att hålla tyger och trådar i mina händer har alltid väckt skaparlusten” skriver hon på sin hemsida www.rodhaken.se där ni kan läsa mer och även se bilder. Författarna till 15 oktober har ni fått information om i tidigare brev. Passa på att läsa deras böcker, om ni inte redan gjort det. 

Det blir även en ny novelltävling riktad till gymnasiet, och vi räknar med att ta ett något längre program än vanligt genom att Ordfestivalen inleds redan på förmiddagen 15/10 och har en paus för lunch. Mer om det senare. På vår webbsida kan ni läsa mer om novelltävlingen. Vi vill starkt uppmana alla medlemmar att sprida informationen till unga personer i er bekantskapskrets, till exempel genom att dela vårt FB-inlägg som ni hittar på Östhammars ordfestivals facebook-sida. Glöm inte att du som medlem kan föreslå personer eller organisationer till Ordpriset.  På vår webbsida finns mer information.

Vi vill också påminna om något som brukar vara väldigt uppskattat bland dem som tar chansen att närvara: Pilsnerpoesin på Glenn Miller 12 oktober. Hittills är det klart med tre utsocknes, välformulerade och underfundiga poeter som bjuder på sina betraktelser: Magnus Dahlerus, Annika Strand och Peter Björkman. Annika Strand och Magnus Dahlerus var på plats även ifjol. Peter Björkman, född 1967, är en svensk bibliotekarie, kulturjournalist och poet. Han var år 2000–2016 svensk redaktör för den finlandssvenska kulturtidskriften Horisont; mellan 2007 och 2012 var han chefredaktör för tidskriften. 2009 grundade Björkman tidskriften Populär Poesi tillsammans med Peter Nyberg. Förutom poesi finns också buffé och pilsner förstås, för den som önskar köpa det. Fri entré gäller.

Önskar er alla en fin sommar!

Oklippta hälsningar

Josef Nylén, ordförande