Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 6 2022

Bästa medlemmar!

Hoppas att er boksommar varit god. Själv läser jag just nu Dit du går, följer jag av Lina Nordquist.  Elin Cullheds Gudarna och Jens Liljestrands Även om allt tar slut har också hunnits med i hängmattan, och det ska bli riktigt kul att höra författarna vid Ordfestivalen i oktober. Tyvärr har vi  fått ett avhopp. Helena Thorfinn har fått ett utlandsuppdrag och kommer att vara på Filippinerna i mitten av oktober.

Men inget ont som inte har något gott med sig, brukar det ju heta. Vi är mycket glada att kunna meddela att vi redan har klart med en mycket intressant ersättare: Ia Genberg, aktuell i år med Detaljerna. En av vårens mest omtalade böcker som även fått väldigt fina recensioner. På tal om recensioner, Jesper Högströms Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen har hyllats i både DN, Expressen och GP. Vilket gäng vi har till Ordfestivalen!

Vi hoppas också få ett gäng skrivande ungdomar till Ordfestivalen, genom att precis som ifjol ha en novelltävling riktad till gymnasieskolorna i kommunen. Vinnarnovellerna kommer att läsas upp i samband med Ordfestivalen och flera priser delas ut. Här kan ni läsa mer om novelltävlingen.  Vi vill uppmana alla medlemmar att sprida informationen till unga personer i er bekantskapskrets, till exempel genom att dela vårt FB-inlägg som ni hittar på Östhammars ordfestivals facebook-sida.

Vi ska inte heller glömma det årligen återkommande Ordpriset, som även det delas ut vid festivalen. Priset ska gå till en person eller förening verksam i kommunen, som med särskild entusiasm verkat för spridning av det skrivna, lästa, talade eller sjungna ordet. Ni som är medlemmar kan nominera kandidater till och med 15 september, genom att mejla kontakt@ordfestivalen.se. 

En del av er har redan upptäckt Pilsnerpoesin under Ordfestivalveckan, andra har det framför sig. Eminenta poeter som vi har mitt i bland oss i kommunen kommer att stå på scenen, liksom inbjudna poeter som utgör nya bekantskaper och i något fall gästat Pilsnerpoesin tidigare. Skriv in Glenn Miller 12 oktober i kalendern. Förutom poesi finns också buffé och pilsner förstås, för den som önskar köpa det. Fri entré gäller.

Som om det inte vore nog. Vi påminner om att Östhammars mest kända författare, Jan Guillou, den 8 september berättar om sin nya roman Den som dödade helvetets änglar.  Boken inleder en ny serie med två välbekanta romankaraktärer: Carl Hamilton och Erik Ponti. Platsen för Guillou-aftonen är Societetshuset i Öregrund, start kl 18.30. Entré 50 kronor inklusive fika (det stod 100 kr tidigare, men styrelsen har beslutat att sänka priset). Biljetter går att köpa via kontakt@ordfestivalen.se eller i dörren så länge det inte är fullsatt. Kontorshuset kommer även att vara på plats och sälja Guillous böcker.  Vi tror att det kan bli en riktigt fin början på bokhösten och hoppas att vi ses där.

Slutligen vill vi rikta en påminnelse om att betala medlemsavgiften, om någon missat att göra det. Swish 123 230 08 53, Bankgiro 5424 9941 (observera att det tidigare plusgiro-kontot är stängt). Kanske vet du någon mer som vill vara medlem? Sprid ordet! 150 kr för individuellt medlemskap och 250 kr för familjemedlemskap. Gratis för ungdomar upp till 19 år.  Här kan vem som helst ansöka om medlemskap: https://www.ordfestivalen.se/medlemsansokan/

Önskar er alla en fin sensommar, helst i hängmattan!

Josef Nylén, ordförande