Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 7 2022

Hösten glidflyger,

fäller sina löv. Färger

spränger i luften.

Gunnar Högnäs, Leverans från diktsamlingen Haiculdesac (2020)

 

Jag tycker att det är en mycket fin skildring i haiku-form av den årstid som kanske är den vackraste vi har, och som vi är mitt i just nu. Med alla sinnen öppna kan man åtminstone för en stund njuta av naturen och bli påmind om att världen i sig inte är så tokig ändå, även om, ja ni vet. Homo sapiens kämpar med sig själv. Med allt. Ibland mot.

Upplevelsen av det sköna och vackra i livet klarar vi oss knappast utan. Inte heller kan vi leva utan sådant som väcker vår fantasi, nyfikenhet, ger spänning, motstånd och vidgar våra horisonter på olika sätt. Det som får oss att känna en stunds njutning, frihet, bekräftelse, kommer nära, berör, förvånar, förströr, förundrar eller väcker engagemang.

Något som uppfyller ovan sagda är förstås konsten och litteraturen. Vi har som bekant dragit igång höstens aktiviteter med en författarkväll i Öregrund på Societetshuset, där Jan Guillou inför närmast fullsatt salong berättade om sin författarbana och även i korthet berörde sin nya roman Den som dödade helvetets änglar.  Frågestunden efteråt visade att Guillou-föredraget samlat en nyfiken publik – frågorna kretsade från maffiamiddagsinbjudningar i fängelse till skrivknep och hämndbegär.

Vi blickar nu fram mot Ordfestivalen 15 oktober. Författarna Elin Cullhed, Ia Genberg, Jesper Högström, Jens Liljestrand och Lina Nordquist är presenterade sedan tidigare och ni kan också läsa om dem här https://www.ordfestivalen.se/ordfestivalen/.  Nu är det fritt fram att boka biljetter till biosalongen på Storbrunn, gör det så snart som möjligt om du vill vara säker på att inte missa en riktigt intressant dag!

Boka via vårt bokningsformulär eller sms till 0706522279 (ange namn och biljettantal). Vi bekräftar din bokning. Kontakta My Laurell, 070-652 22 79 om du har problem med din bokning. Biljettpris: 250 medlem, 100 kr skolungdom och 300 kr övriga. Lunchmacka, kaffe och kaka ingår i priset.

Här kan du läsa mer: https://www.ordfestivalen.se/event/ordfestivalen-2022/

Den som känner att en hel dag med författare är för mycket, eller tvärtom inte räcker, kan styra kosan mot Glenn Miller den 12 oktober kl 18. Där flödar poesin upp från struparna medan pilsnern rinner nedför desamma – nåja, åtminstone för alla som så önskar.  En utsökt middagsbuffé som restaurangen ordnar erbjuds också till rimlig kostnad. Jag talar förstås om Pilsnerpoesi!

Svårsmält? Knappast!  Ekvilibristiska ordvrängare som vi har mitt i bland oss i kommunen kommer att stå på scenen, liksom inbjudna poeter som reser till Östhammar för att dela med sig av sitt skrivande och sina tankar under tämligen uppsluppna former. Peter Björkman, Annika Strand och Magnus Dahlerus bland andra.  Skriv in Glenn Miller 12 oktober i kalendern, och boka plats för buffé på 073-036 64 11 (nummer till restaurangen). Fri entré gäller, vilket betyder att litteraturföreningen står för en hel del av kalaset. Utnyttja det gärna, kom själv eller ta med någon som du vill hänga med på restaurang en kväll i Östhammar!

Slutligen vill vi återigen rikta en påminnelse om att betala medlemsavgiften, om någon missat att göra det. Swish 123 230 08 53, Bankgiro 5424 9941 (observera att det tidigare plusgiro-kontot är stängt). Kanske vet du någon mer som vill vara medlem? Sprid ordet. 150 kr för individuellt medlemskap och 250 kr för familjemedlemskap. Gratis för ungdomar upp till 19 år.  Här kan vem som helst ansöka om medlemskap: https://www.ordfestivalen.se/medlemsansokan/

Hösthälsningar,

Josef Nylén, ordförande