Hoppa till innehåll

Medlemsbrev 2 2023

Hej medlem!
Det har varit årsmöte – du kan läsa protokollet på litteraturföreningens webb. Föreningen har en ny, men tyvärr ofullständig styrelse: ingen har hittills velat axla ordförandeuppdraget efter Josef Nylén. Vi haltar fram och hoppas att valberedningen kan hjälpa oss att lösa det problemet under året.

Den nya styrelsen
Glädjande är att tre nya krafter har värvats till styrelsen: Kristina Samba, Kajsa Prim och Elsa-Maria Lindqvist, de är varmt välkomna! Kvar sedan tidigare är Anna-Lena Lindgren Jorlin, My Laurell och Margareta Tötterman. Kajsa är vår nya sekreterare och My fortsätter som kassör. En särskild grupp bestående av Josef Nylén, Anna-Lena Lindgren Jorlin och Elsa-Maria Lindqvist kommer driva arbetet med årets Ordfestival den 14 oktober. Redan nu kan vi berätta att alla författare är klara!!

Ordfestivalens författare
Kjell Westö, Mimmi Jensen Gellerhed, Nina Hemmingsson, Patrik Svensson och Sara Gordans har tackat ja till att medverka. En härlig blandning i ett spann från debutanter till mycket välkända och etablerade författare!

Böckerna handlar i stor utsträckning om relationer – mellan människor, men också mellan människor och miljö, i Patrik Svenssons tappning. Efter Ålevangeliet gör han en ny djupdykning i haven, med boken Den lodande människan. Mer om det på Ordfestivalen.

Riktigt spännande kan det bli att höra Kjell Westö berätta om sin senaste roman Skymning 41, med undertiteln Roman från en krigstid. Den kommer ut strax innan Ordfestivalen och arbetar med mycket aktuella frågor: vad gör kriget med människor, livet, och kärleken? Frågorna har lika stor giltighet idag som under andra världskriget – bokens nutid i Helsingfors och Stockholm.

Mimmi Jensen Gellerhed är Ordfestivalens debutant, med romanen Vaken som kom ut under förra året och väckte stor uppmärksamhet. Enligt Aftonbladet ”en språkligt skoningslös debut som ger iskalla ilningar.” Kalla ilningar ger även Sara Gordans senaste roman Natten, prisad av såväl Svenska Dagbladet som tidningen Vi. En roman om en sårig relation mellan mor och dotter.

Rum utan titel, Nina Hemmingssons debut som romanförfattare, är också en relationsskildring, i detta fall mellan konstnären Eva som gör allt för att relationen med Karl ska fungera. Boken har fått mycket fina recensioner. Mest känd är Nina annars för sina skämt- och satirserier. På Ordfestivalen kan hon säkert berätta vad skiftet av genre har inneburit.

Så nu hoppas vi att du liksom vi tycker att en spännande Ordfestival väntar runt hörnet. Vi kommer att påbörja försäljningen av biljetter i augusti! Du kan läsa mer om Ordfestivalen och författarna på litteraturföreningens webb.

Välkommen att höra av dig till kontakt@ordfestivalen.se om du har frågor och funderingar!
hälsar
My Laurell