Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 1, 2024

Kära medlemmar!

Bild på ordförande Anna Nylén

Här kommer ett första ordförandebrev från er nya ordförande! Jag tackar för förtroendet, och jag ser fram emot att tillsammans med övriga styrelsen samt arbetsgruppen för Ordfestivalen, göra mitt bästa för att skapa tillfällen för er medlemmar att gå på upptäcktsfärd i litteraturens kända och okända vindlingar, samt delta i eller lyssna på samtal om litteraturens och ordets kraft.

Jag ska inte orda så mycket om min egen person, men en kort presentation kan ändå vara trevligt. Jag heter Anna Nylén och bor i Östhammar sedan drygt 20 år tillbaka. Jag har arbetat som svensk- och tysklärare på högstadiet i många år. Nu har jag sadlat om till speciallärare på gymnasiet. På nattduksbordet just nu ligger två böcker av Amanda Svensson och väntar på att jag ska läsa ut Systrarna av Jonas Hassen Khemiri.

Vår förening höll årsmöte den 12 mars i Equmeniakyrkan. Här valdes undertecknad Anna Nylén till ordförande. Övriga styrelsen består av Anna-Lena Lindgren Jorlin, My Laurell, Elsa Maria Lindqvist, Kajsa Prim, Kristina Samba och Anna Neuman. 2023 års ordpristagare, Föreningen Norden i Östhammar, presenterade sin bok Enkelresa till Sverige i ett uppskattat och varierat framförande. Högläsning ur boken varvades med intressanta berättelser om hur boken kommit till.

I april har vi kunnat njuta av flera arrangemang som ägt rum på Storbrunn i Östhammar. Först ut var Storbrunns bokmässa, där man som besökare både kunde mingla med lokala författare och få en inblick i deras produktion, lyssna på sagostund samt besöka flertalet föredrag om bland annat skrivande och bildens betydelse i barnlitteratur.

En dryg vecka senare gästades Storbrunn av författaren Lotta Lundberg som i samtal med bibliotekarie Nina Brander Källman talade om sitt författarskap, framför allt om sin senaste bok Båten. Båda dessa litteraturhändelser hade Östhammars kommun som arrangör. Det är roligt att se så många av våra medlemmar på evenemangen, och det bådar gott för framtida arrangemang i vår egen regi.

Och apropå egna arrangemang så har vi Ordfestivalen att se fram emot i höst. Spika redan nu den 19 oktober så får du lyssna till Lina Wolff, Henrik Berggren, Lena Andersson och Anna-Karin Palm. Temat för årets Ordfestival är Spelets regler. Som medlem går du till ett rabatterat pris.

Ytterligare ett arrangemang som vi kan flagga för är en afton med musikalisk inramning. Hans Rutberg, bosatt i både Uppsala och Östhammarr, kommer att presentera sin bok Efterskörd om Nils Ferlin. Till detta kommer Östhammars vokalensemble under ledning av Love Lykkelin Bergman, att bjuda på några tonsatta dikter av Nils Ferlin. Vi återkommer med mer information om detta längre fram.

Med hopp om en något varmare fortsättning på våren!

Anna Nylén

ordförande