Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 2, 2024

SIST JAG SKREV ett medlemsbrev avslutade jag med följande fras: ”med förhoppning om en något varmare fortsättning på våren”. Man kan verkligen säga att vädergudarna hörsammade min önskan. En sådan solig och varm maj vi fick! Och nu står sommaren plötsligen för dörren. Kanske hör du till dem som ser fram emot att få lite mer tid för läsning under sommarmånaderna? Ta en stund i hängmattan, solstolen eller på strandfilten och läsa några sidor. Eller kommer din sommar att bli hektisk, full av besök och olika planer? Kan det till och med bli mindre tid för att avsluta den där boken som du börjat på?

SJÄLV HAR JAG rivstartat sommarledigheten med några dagar i Berlin, och hann inte läsa så mycket som jag hade trott i min bok (”Stöld” av Ann-Helén Laestadius). Däremot slog det mig att jag skulle kunna starta ett tema på min läsning och leta upp böcker som har med mitt resmål att göra. T.ex. skulle jag kunna välja ”Ensam i Berlin” av Hans Fallada eller ”Elva dagar i Berlin” av Håkan Nesser. Det kanske är en idé  för er som reser i sommar; hitta en bok som utspelar sig på den plats du reser till och läsa den före eller efter din resa. Eller varför inte under själva resan?

FÖR ER SOM INTE RESER i sommar utan håller er på hemmaplan finns en hel del att göra förutom att läsa böcker. I Lövstabruk anordnar Lövstabruks kulturförening en serie sommarsamtal runt olika ämnen.
Sommarsamtal 2 leds av Gunnar Olsson, geograf, forskare och författare, som kommer att hålla ett samtal på temat ”En bildningsresa” lördag den 29 juni. Vill man veta mer om detta kan man gå in på www.leufstakultur.se

OM MAN VILL förflytta sig till 80-talets New York för ett ögonblick kan man besöka Hargs smedja under en vecka i sommar. Då kommer det att klinga av musik och sång där, tack vare musikensemblen Legato som sätter upp rockmusikalen ”Rent” under perioden 2-7 juli.

MUSIKENSEMBLEN LEGATO tilldelades Litteraturföreningens Ordpris år 2022. Om du har förslag på någon person eller grupp som med entusiasm och energi medverkar till att sprida och bruka ord, är du välkommen att maila ditt förslag till kontakt@ordfestivalen.se. Litteraturföreningens styrelse fattar beslut om pristagare och prisutdelningen sker under Ordfestivalen.

ORDFESTIVALEN ÄGER RUM den 19 oktober, med temat ”Spelets regler”. Medverkande i årets festival är Anna-Karin Palm, Lina Wolff, Henrik Berggren och Lena Andersson. Biljetter kommer att släppas den 1 september, och som vanligt är det lönsamt både att vara medlem och att köpa biljetter i förväg! Biljettpriset är 250 kr för medlemmar, 350 kr för icke-medlemmar och 50 kr i tillägg för direktköp vid ingången.

I ÅR KOMMER ÄVEN det uppskattade evenemanget Pilsnerposei att återuppstå! Poeter och poesiälskare kommer att samlas på restaurang Glenn Miller den 30 oktober under kulturveckan i Östhammars kommun för att spisa poesi över en bit mat. Det kommer även att bjudas på tonsatt poesi. Mer detaljer om detta kommer senare!

MEN INNAN  HÖSTENS NÖJEN äger rum har vi som sagt en sommar framför oss. Jag önskar er en skön sommar med litteratur och avkoppling i rikliga mängder!

Somriga hälsningar!
Anna Nylén