Inlägg

Ny hedersmedlem

Gerd Vading, initiativtagare till Ordfestivalen, har utsetts till hedersmedlem i Östhammars Litteraturförening. Den första Ordfestivalen genomfördes 2004, i år genomförde vi den 17 festivalen – år 2020 tvingades vi ställa in på grund av Covid-pandemin. Tack Gerd för detta initiativ som fortfarande lever och frodas, till glädje för alla oss som är intresserade av ordbruk i Östhammars kommun! Vi har redan börjat planera för nästa festival!

Vinnare i novelltävlingen

Vi tackar för alla fina bidrag till novelltävlingen! Att kora vinnare blev ett utmanande uppdrag för juryn. Du som läser bidragen kommer att förstå det. Vi kommer att upp länkar till vinnande novellerna så snart författarna gett klartecken för det. I klassen för elever från kommunens gymnasier korades följande vinnare: 1:a pris till Naima Nylén för novellen Olga 2:a pris till Kristina Kjellgren för novellen Sju filtar och en munfull osagda ord 3:e pris till Tilly Jorlin för novellen Att hitta hem. Och här är vinnarna i klassen för elever med svenska som andra språk: 1:a pris till Wala Mohamed med novellen Hem. 2:a pris till Aida Zahedi med novellen Liv för alla 3:e pris till Amira Refat Omar med novellen Mitt förra hem. Ett… Läs mer »Vinnare i novelltävlingen

Ordförandebrev 5, 2021

” I tysta mörka natten flyger jag med dig ut genom fönsterspringan svävar jag med dig högt ovan Gråtgrändernas rännilar och Sorggatans flor. Länkad vid din handlov cirklar jag med dig varv efter varv ovanför det dånande hånande vimlet på Ensamhetens torg.” Elsie Johansson Bästa medlemmar! Höstens program är igång, och textraderna ovan minns nog några av er på Societetshuset Källör den 15 augusti. Det blev en mycket stämningsfull och fin eftermiddag, och vi hade inte kunnat ta in fler än de personer som föranmält sig. Om någon missade Elsie Johansson och Daniel Östersjö kommer de till Östhammars stadsbibliotek den 27 oktober, kika på bibliotekets hemsida för aktuell information. Jag vill med detta brev särskilt flagga för två saker: Fredag 10 september kl 18 är… Läs mer »Ordförandebrev 5, 2021

Ordfestivalen 2021

Tema hem med undertema skog gäller för årets Ordfestival. Medverkar gör Axel Lindén, Ana Ehn, David Thurfjell, Johan Gustafsson och Karin Valtersson. Välkommen!

Pilsnerpoesi på Glenn Miller

Östhammars litteraturförening bjuder in till en afton med pilsnerpoesi på Glenn Miller. Uppträder gör Annika Strand från Stockholm, Anita Westin från Rättvik och Magnus Dahlerus från Uppsala.

Vernissage för utställningen Skogen är mitt hem

Skogen är mitt hem Årets Ordfestival har temat HEM med undertema skogen. I utställningen ”Skogen är mitt hem” visar Eva Akne bilder på detta tema. Utställningen är ett samarbete med Östhammars konstnärsförening och kommer visas på Kulturhuset Storbrunn perioden 2-28 oktober. Utställningen är  öppen på bibliotekets öppettider. Litteraturföreningens ordförande Josef Nylén medverkar på vernissagen den 2 oktober.  Välkommen!

2021 – Dag Thelander

”Dag Thelander är en språkvirituos med utsökt känsla för rim och rytm. En skicklig förmedlare av inte minst historiska berättelser i lättillgänglig form.

2021 – Lotte Borgström och Kristina Samba

”Lotte Borgström och Kristina Samba har med boken ”Vart tog du vägen? En berättelse om Alzheimers sjukdom” varsamt lyft fram något oerhört sorgligt och skrivit en bok som många kan relatera till.”

Fest för litteraturföreningens medlemmar

En kväll med mat och underhållning för Litteraturföreningens medlemmar i Societetshuset Källör. Spoken word-poeten Alma Kirlic intar scenen kl 20 och Torbjörn Forsman bjuder på pianounderhållning.

Program för Ordfestivalen

Nu är vi klara med programmet för årets Ordfestival – 2021. Vi hoppas du hittar lockande programpunkter! Länk till programmet (pdf).